Qui Som

La Formatgeria del Miracle, una història que es va fent

Tot va començar l’any 2002, quan juntament amb un grup d’amics vam decidir venir a viure a pagès, i vam llogar una gran Masia.

Amb el temps vam passar de la masia a un veïnat on poder formar una família pròpia; cadascú a casa seva però sempre a prop dels altres, mantenint la idea de comunitat.

I així va començar tot, primer amb quatre ovelles per tenir cura dels camps, després regalant la llet que ens sobrava, després aprenent a fer formatge perquè tot i així encara sobrava llet… ! La vida, tal com és avui se’ns ha anat revel·lant poc a poc, amb cada nova decisió i també amb cada accident… I finalment ha pres forma, i és aquesta: un projecte cooperatiu i social.

El miracle és això, la vida al camp, una nova professió que ens permet viure i treballar com ens agrada, a prop de casa, en un entorn meravellós, i sentint que el que fem és una contribució que va més enllà del propi producte. La Formatgeria del Miracle és un ecosistema que us convida a tots a formar-ne part. És un món petit, que es pot fer tan gran com vulguem, repartint trossets d’història i natura en cada formatge!

Sílvia Soler Torres

 

Obrador formatges

La formatgeria i el Miracle

El Pla de la Bassadòria avui acull una petita comunitat benedictina provinent del monestir de Montserrat. Els monjos tenen cura del Santuari, de la seva missió, de la seva promoció, i posen tot l’interès en l’acolliment dels visitants i dels qui s’allotgen a recer d’aquest lloc de pau.

La Formatgeria, oberta al públic, ocupa les antigues cuines del monestir i té cura dels formatges per a que hi madurin lentament. Els monjos han cedit l’espai per facilitar la posada en marxa del projecte, que també compta amb un restaurant i una botiga on, a més dels nostres formatges i iogurt, hi trobareu altres productes elaborats per artesans de la zona.

El nostre ramat

El nostre ramat

El nostre ramat és una part imprescindible en el procés d’elaboració de formatges. És una de les primeres baules de la cadena: sense ramat no hi ha procés d’elaboració ni formatges. A dia d’avui, el ramat està format per 250 ovelles i de mica en mica va creixent. Creix de manera progressiva i sostenible ja que només així podem cuidar totes i cadascuna de les ovelles com es mereixen.
Les ovelles del nostre ramat són de la raça Lacaune, una raça d’ovella coneguda arreu per la seva gran capacitat de producció làctica, la qual cosa ens assegura una producció de llet abundant. Pasturen a Sant Climenç, un petit poble que forma part del municipi de Pinell de Solsonès on hi ha en Joan Esteve que les cuida. En Joan vetlla nit i dia pel ramat i fa que aquesta primera part de l’engranatge rutlli a la perfecció.

Som una cooperativa i ens agrada posar en valor totes i cada una de les peces que fan possible l’elaboració dels formatges. Per a nosaltres, són igual d’importants i imprescindibles les ovelles, qui en té cura, les persones que elaboren els formatges i qui els reparteix perquè puguin arribar a casa vostra.